Reviving Barn House Style at Cap St-Martin

Quebec City-based architecture firm Bourgeois/Lechasseur recently caught our attention for its work on a sophisticated eco retreat in the Petite-Rivière-Saint-François region. Nestled in lush foliage and overlooking the cobalt blue waters of the St. Lawrence River, the Dômes Charlevoix represent an innovative new approach to luxury camping.

Bourgeois/Lechasseur seems to have a knack for rural projects, especially when it comes to harmoniously marrying luxurious dwellings with the landscape. Mindfully integrated with imagination and a respect for nature, the creations of Bourgeois/Lechasseur are well-placed among the trees and hills of Canada’s scenic French province.

The Cap St-Martin residence is one such successful project.  It is located at the end of a long, winding road in Potton, a township known for its mountains (and ski slopes, of course), maple-syrup-producing sugar bushes, and Lake Memphremagog, an elongated finger lake marking the border between Canada and the United States. The forested area here is dotted with the secluded second homes of city dwellers, many offering extraordinary views of the Lake.

Cap St-Martin is located on a plateau bookended by a wooded mount to the west and a steep slope to the east. A steep staircase leads to the waters below.

According to a recent press release, the clients originally expressed a love for “barn house” style dwellings, a form of architecture found commonly throughout the region in its traditional long farm buildings. Bourgeois/Lechasseur answered with an elongated, simple profile that offers a contemporary reinterpretation of the barn. The resulting structure makes for a warm and inviting second home with magnificent views of the postcard-worthy landscape.

This luxurious cottage is comprised of two individual volumes that boast a similar, gable-roofed silhouette. The smaller of the two, which reveals itself first when approaching the property, houses a guest loft, the client’s garage, and an artist studio. This volume is connected to the larger section by a glass tunnel, which makes this transitional space a serene thoroughfare filled with natural light.

The profile of these two volumes creates the illusion of a compact dwelling when viewed from the driveway; when one begins to walk around the perimeter, however, it becomes clear that the residence is elongated and quite spacious.

The farmhouse theme was further defined by dark wood siding and metal roofs. Awnings on either side of the residence visually link the two volumes and underline the linearity of the dwelling.

The clients also desired a “great room”, which Bourgeois/Lechasseur provided at the heart of the residence. This high-ceilinged space is oriented with two long glass facades that offer contrasting views of the surrounding forest and the lake below. Long industrial pendant lighting helps to visually organize the space, delineating between the kitchen and dining areas. Wood was chosen for the cathedral ceiling, which helps to keep this vaulted and airy space feeling cozy. A more industrial concrete was chosen for the floor. This material was extended onto the patio, which blurs the line between the interior and exterior spaces and almost helps one to forget that there’s a glass wall separating the two.

This patio also features a covered section that is adjacent to the kitchen’s service area. This strategic covering of just one area of the long patio was chosen to help define the transition between the natural and human-made elements of the property.

Another key feature of Cap St-Martin? The master bedroom patio, which offers extraordinary views of Lake Memphremagog.

Love this ultra-contemporary cottage? Check out the luxurious cottages of Christopher Simmonds.

 

Photos via v2com.
Photographer: Adrien Williams

 

KHACHILIFE Editorial