Bowling Laneway House

Last week we introduced our readers to Studio North, a Calgary-based interdisciplinary design and build practice that specializes in laneway houses. These unique, tiny abodes have been cropping up on the west coast of Canada as a cost-effective, environmentally friendly answer to the sky-high housing market. We’ve seen these dwellings gradually migrate across the country; in Toronto, they’ve been popping up in some of the city’s trendiest neighbourhoods.

Today we’re taking a look at Studio North’s Bowling Laneway House, a seven hundred square-foot living space located in Crescent Heights, Calgary.

“Existing behind a 1920s heritage house, this project seeks to maintain and preserve the original house while adding versatility and livable space to the property,” says the firm. “The laneway house’s linear form frames the adjacent yard, with an alcove and large glass doors that allow the garden space to flow into the central living room. On the ground floor, the house has a long, open layout where the kitchen, dining, and living spaces flow into each other. On the second floor, the bedroom and office spaces are separated by a bridge that spans the two ends of the house. The bridge also helps define the living space below, allowing for a double height ceiling.

“On the south side of the house facing the laneway, a balcony takes advantage of the unobstructed southern view of Calgary’s downtown, and offers a great vantage point for watching lawn bowling games across the lane.

“Working closely with Simple Solar, a local solar energy company, we designed the house to incorporate a solar thermal collection system to provide passive heat for the house. The collectors have been beautifully incorporated into the south-facing fence. In doing so, we were able to take advantage of the leaves of the ash tree and ground plantings for shade during the summer when heat isn’t needed. In the winter, when the trees and plants no longer have leaves, the branches lift up, allowing the collectors to be fully exposed, maximizing their solar harvesting potential.”

Join us later this month for a look at Hillhurst Laneway House.

 

All images courtesy of Studio North

KHACHILIFE Editorial